SAVUSAMPO är en kallröksgenerator som fungerar med 12 volts spänning. Den är monteringsfärdig och tillverkad av rostfritt stål. Röken produceras genom en specialresistor på 30 watt. Som strömkälla fungerar en 3 A adapter, eller en batteriladdare (3-6 A), bilbatteri, solbatteri eller motsvarande.

Kallrökningen kan ske i så gott som vilken låda som helst, i vilken man kan stänga in röken. Ett kylskåp är det bästa alternativet, men en trälåda, braskamin, bakugn, tunna eller rökugn fungerar också. Ute i naturen kan man till exempel röka i en papplåda och använda bilens eller båtens batteri.
Rökgeneratorn lämpar sig också bra för yrkesbruk för till exempel fiskodlare/förädlare, cateringföretag och restauranger.

Placera en träbit som lämpar sig för rökning och som är 1,5-2 cm tjock och 5-7 cm i diameter på specialresistorn (12V/30W). Lämpliga trädslag är bland annat gråal, äppel- och körsbärsträd, ek och bok. Träet avger ren rök och arom i cirka två timmar, varefter man byter ut träbiten mot en ny. Till exempel 10 stycken 0,5 kilos fiskfiléer blir klara på ca 10 timmar och det går åt 4-5 träbitar.
Det går också att röka kött, men det tar betydligt längre tid. Se anvisning.


BRUKSANVISNING FÖR SAVUSAMPO RÖKGENERATOR

Börja med att koppla löskabelns stickkontakt (12V) till adaptern. Gör detta i rumstemperatur och skruva fast ordentligt för att få kopplingen vattentät. Nästa steg är att koppla flatanslutningarna till resistorn (bry dig inte om polariteten) och skydda kopplingen med isoleringshylsorna. Nu kan du koppla rökgeneratorn till nätströmmen. Börja med att bränna en träbit utomhus, för att ta bort maskinfett, som annars kan ge bismak vid första rökningen.
För att generera rök, använd träbitar, av till exempel al. En bit ska vara 1½-2 cm tjock och 5-7 cm i diameter. Träbiten ger rök i 1-2 timmar, byt alltid bit efter 2 timmar. Hårda trädslag, så som äppelträd, pyr långsammare. Borra ett 5 mm:s hål i dem för att förbättra rökbildningen.
Plasera inte fisk direkt ovaför rökgeneratorn!
Då träbiten bränns stiger varm luft uppåt och den varma luftströmmen kan göra fisken mjuk.
Temperaturen vid fiskarna i rökkärlet får inte överstiga 30˚C.
Som rökkärl lämpar sig nästan vilket utrymme som helst på 50-200 liter, i vilket man kan stänga in röken. Ett fungerande kylskåp är populärt som rökskåp.
Kom ihåg brandsäkerheten!
Om rökkärlet är av brännbart material, placera rökgeneratorn på ett oantändligt underlag i bottnen av rökkärlet och se till att kärlet ventileras. Värmen och fuktigheten måste komma ut upptill. Om rökkärlet är av metall kan man också placera rökgeneratorn högre upp, eftersom metallen effektivt leder ut värmen och röken som är tyngre än luft ringlar nedåt och fyller rökkärlet. Behovet av ventilering minskar också i ett metallkärl.

Kylskåp som rökskåp
Kylskåpstermostaten i ett fungerande kylskåp ställs på det varmaste läget. Fisken eller köttet placeras på hyllorna eller hängs på kanterna. Rökgeneratorn placeras på ett oantändligt underlag längst ner i skåpet. Dra ut kabeln genom dörren och koppla till en strömkälla. Kylskåpet lämpar sig för året runt bruk tack vare god isolering och sitt kylmaskineri. Efter rökningen släcker man rökgeneratorn, ställer kylskåpets termostat tillbaka på kallt läge och lämnar fisken eller köttet i kylskåpet för att dra sig. Förångaren drar ut fukt och fisken blir fastare i konsistensen. Ett hanteringsskede faller även bort och du kan packa fisken direkt från rökskåpet.
Följ med temperaturen! En digital temperaturmätare är ett bra hjälpmedel vid kallrökning.

 

SAVUSAMPO KALLRÖKTA DELIKATESSER


Standardanvisning för kallrökning av fisk
Filea den färska fisken. Om du använder dig av hängning, lämna kvar bågbenet i sidan, så klarar också en större filé av hängningen. Grava (50 g havssalt och 20 g socker per kilo) eller salta fisken enligt smak. Låt dra i åtminstone åtta timmar. Torka av fisken med hushållspapper eller knivseggen för att få en vackrare yta. Rök i 6-16 timmar beroende på fiskens storlek och egen smakpreferens. Se till att temperaturen inte stiger över 32˚C i något skede av rökningen, så att fisken inte blir mjuk. Om du röker i ett kylskåp som fungerar, vrid efter rökningen termostaten på kallt och låt fiskarna stå till följande dag. I annat fall, slå in fisken i smörpapper och ställ i kylskåp över natten. Efter det är fisken klar att avnjutas. Man kan i det här skedet också frysa in fisken, då blir smaken ännu jämnare och bättre. Kallrökt fisk håller i frys i ett halvt år.

Anvisning för kallrökning av kött
Använd mörkt kött, så som nötkött, ren, älg, häst eller dylikt. Köttet ska vara mörat och ha lite hinnor för köttet möras obefintligt under rökningen. Skär köttet i 3 cm tjocka filéer i samma riktning som fibrerna. Använd 50 g salt per kilogram och låt dra i cirka åtta timmar. Rök enligt smakpreferens i 12-20 timmar och låt stå i 3-4 dygn för ett smakligt kött. Kött får rökas i över 50˚C.

Rökta biffar
Skär mört biffkött till lämpligt stora biffar. Kallrök biffarna i 1-2 timmar. Stek som vanligt. Biffar med smak av rök är smaskens. Servera med till exempel olika ättiksinläggningar.

Kkallrökt siklöja i marinad
Rensa och filea siklöjorna. Salta enligt grundreceptet i cirka två timmar. Kallrök i 2-4 timmar, beroende på hur stora siklöjorna är. Skär filéerna till cirka ½ cm tjocka bitar och rada in dem i en glasburk och varva med lökringar. Tillägg övriga kryddor enligt smak. Häll över rypsolja så att innehållet täcks. Tryck ut luftbubblorna och stäng locket. Låt marineras i ett par dagar. De kallrökta siklöjorna är verkligt goda som sådana.

Fyllning för petit-chouer och croissanter
Tärna två kokta ägg och 100 g rökt fisk. Hacka lite dill och blanda allt i 1 dl crème fraîche. Bon Apetit!

Fiskefärdens bästa
Ta en 1-3 kilos lax. Filea fisken och skär cirka halv centimeter tjocka ”flarn” snett ur filén. Salta med finfördelat havssalt enligt smak och rök flarnen i 1-2 timmar. Servera direkt på bröd. Röksmaken känns lämpligt, men drar sig och blir obefintlig inom ett par timmar. Värt att pröva om man vågar äta rå fisk.

Fisklåda på kallrökt fisk
Fiskfiléerna kan rökas hela med fenor och bukfett, för dessa ger smak åt lådor och soppor. Vill man putsa filéerna kan man med fördel göra det efter rökningen.
1 kg strimlade potatisar, 2 stora lökar, 300 g kallrökt fisk, 5 dl visp-/ matlagningsgrädde. Salta varsamt, för fisken är redan salt i sig. Krydda med vit- och svartpeppar enligt smak och strö ost över. Tillredning liksom Janssons frestelse.

Fisksoppa
Koka buljong av fiskhuvuden och annat rent fiskrens, koktid 10 minuter. Ta bort renset och sila buljongen. Lägg i potatisklyftor.
1 l buljong, 0,5 kg potatis, salt. Hackad lök, dill och peppar tillsätts i slutet av kokningen och enligt smak. Lösgör de ätbara delarna ur renset och lägg i soppan, tillsammans med 200- 300 g kallrökt fisk. Detta läggs i då potatisen är mjuk. Lägg slutligen i 100 g smetana eller crème fraîche och rör om försiktigt. Låt dra i 10 minuter. Servera med rågbröd.

Kallrökt rom
Du kan röka rom genom att placera in hyllor eller galler i ditt rökskåp och placera bakplåtspapper på dessa. Bred ut ett tunt lager saltat rom på bakplåtspappret. Rök i 6-10 timmar, enligt smakpreferens. Samla ihop rommen i kärl och låt dra i ett par timmar, varefter rommen är serveringsklar.


SMAKLIGA STUNDER MED KALLRÖKNINGEN!

Tillbaka till finska sidan.