SAVUPIHVIT

Leikkaa murea pihviliha sopivan kokoisiksi pihveiksi. Kylmäsavusta niitä 1-2 tuntia. Paista normaaliin tapaan. Savulla maustetut pihvit ovat erikoisen maukkaita. Kumppaniksi sopii esim. etikkasäilykkeet.

 

KYLMÄSAVUMUIKUT MARINADISSA

Perkaa ja fileoi muikut. Suolaa perusohjeen mukaisesti n. 2 tuntia. Kylmäsavusta 2-4 tuntia riippuen muikun koosta. Paloittele fileet n. ½ cm paloiksi ja lado lasipurkkiin sipulirenkaiden kera. Lisää muita mausteita maun mukaan. Kaada rypsiöljyä päälle niin, että kaikki peittyy. Painele vielä ilmakuplat pois ja sulje kansi. Anna marinoitua pari päivää. Kylmäsavumuikut ovat sellaisenaankin todella maukkaita.

 

TUULIHATTU- JA CROISSANTTÄYTE

Kuutioi kaksi keitettyä kananmunaa munaleikkurilla. Kuutioi 100g kylmäsavukalaa saman kokoisiksi kuutioiksi. Silppua hieman tilliä ja sekoita 1 dl ranskankermaa seokseen varovasti. Bon Apetit !

 

KALARETKEN PARAS

Pyydetään 1-3 kilon lohikala. Perkaa ja fileoi se ja leikkaa fileestä n. puolen sentin paksuisia kämmenen kokoisia ”lastuja” vinottain. Suolaa hienonnetulla merisuolalla suun mukaisesti ja laita lastut kylmäsavustumaan 1-2 tunniksi. Eikä muuta kuin leivän päälle. Savun maku tuntuu sopivasti, mutta vetäytyy muutamassa tunnissa lähes olemattomaksi. Kannattaa kokeilla, jos uskaltaa syödä raakaa kalaa

 

 

KYLMÄSAVUKALALAATIKKO

Kalafileet voi savustaa kokonaisina evineen ja vatsarasvoineen, koska niistä saa makua laatikkoon ja keittoon. Leikkelefileet voi viimeistellä savustuksen jälkeenkin.

1 kg perunasuikaleita, 2 isoa sipulia, 300g kylmäsavukalaa, 5dl kuohu-/ ruokakermaa. Suolaa varovasti, koska kaloissa on jo. Musta- ja valkopippuria maun mukaan. Pinnalle Emmentalraastetta. Tehdään kuten Janssoninkiusaus

 

KYLMÄSAVUKALAKEITTO

Keitä kalanpäistä ym. puhtaista perkeistä liemi. Keittoaika 10 min. Siirrä perkeet valumaan ja siivilöi liemi. Laita siihen perunalohkot kiehumaan.

1 litra lientä, 0,5 kg perunaa, suolaa. Sipulisilppua, tilliä ja pippuria lisätään kiehumisen loppuvaiheessa maun mukaan. Irrota perkeistä syötävät osat ja silppua 200- 300g kylmäsavukalaa. Lisätään kun perunat ovat kypsiä. Lopuksi 100g smetanaa tai ranskankermaa varovasti sekoittaen. Anna hautua 10 min. Tarjoile ruisleivän kera.

 

KYLMÄSAVUSTETTU MÄTI

Voit savustaa mätiä laittamalla savustimeesi hyllyt tai ritilät, joiden päälle asetetaan leivinpaperi. Paperin päälle levitetään ohut kerros suolattua mätiä. Savusta normaaliin tapaan 6-10 tuntia makutottumusten mukaan. Kaavi mäti astioihin tasaantumaan muutamaksi tunniksi, jonka jälkeen se on valmista.

 

TOMAATTI-SIPULILOHTA

Valmiiksi kylmäsavustetusta lohesta, sipulista ja tomaattimurskasta saa nopeasti pannulla lämmittämällä murean kastikkeen riisille tai pastalle. Savustettu kala maustaa jo sellaisenaan kastikkeen, mutta lisämakua saa ripauksella mustapippuria. Kuullota vain sipulit oliiviöljyssä, lisää kala ja tomaattimurska. Pari minuuttia ja valmista on!

MAUKKAITA HETKIÄ KYLMÄSAVUHARRASTUKSEN PARISSA

Takaisin etusivulle.