Suurenna kuvat klikkaamalla!

SAVUSAMPO KYLMÄSAVUHERKUT

PERUSOHJE KALAN KYLMÄSAVUSTUKSEEN

Fileoi tuore kala. Jos käytät ripustusmenetelmää, jätä kyljen kaariluu paikalleen, niin isokin filee kestää ripustuksen. Kraavaa (50g merisuolaa ja 20 g sokeria / kg) tai suolaa oman maun mukaan kala. Anna suolautua vähintään 8 tuntia. Kuivaa kala huolellisesti talouspaperilla tai veitsen terällä vetäen (kauniimpi pinta). Savusta 6-16 tuntia riippuen kalan koosta ja makutottumuksista. Varmista, että lämpötila ei nouse yli 32˚C missään vaiheessa, ettei kala pehmene. Jos savustat toimivassa jääkaapissa, käännä termostaatti savustuksen jälkeen kylmälle ja jätä kalat tekeytymään paikoilleen seuraavaan päivään. Muussa tapauksessa kääri fileet voipaperiin ja laita ne jääkaappiin yön yli. Sen jälkeen ne ovat valmiita nautittaviksi. Nyt voit myös pakastaa ne, jolloin niiden maku vielä tasaantuu ja paranee. Pakasteena kylmäsavukala säilyy hyvin yli puoli vuotta.

KYLMÄSAVULIHAN VALMISTUS              

Käytä tummia lihalajeja esim. raavas, poro, hirvi, hevonen ym. Lihan tulee olla raakakypsää ja vähäkalvoista, koska se ei mureudu prosessin aikana juuri lainkaan. Leikkaa liha syiden suuntaisesti n. 3 cm paksuiksi ”fileiksi”. Suolaa 50g /kg n. 8 tuntia.

Savusta maun mukaan 12-20 tuntia. Anna tekeytyä 3-4 vrk. Maukas leikkele on valmis. Lihan savustuslämpötila voi olla jopa yli 50˚C.

 

Herkullisia reseptejä täältä!

Savulohi-sushi
Tomaatti-sipulilohta
Savukalakeitto
Kala-ja lihaleivät