SAVUNKEHITTIMEN KÄYTTÖOHJE

Kytke ensin irtokaapelin (12V) pistoke verkkolaitteeseen. Tee se huonelämmössä ja kierrä kiinnitystulppa tiukasti kiinni. Näin saat liitoksesta vedenpitävän. Seuraavaksi paina lattaliittimet vastuksen päihin (napaisuudella ei ole väliä) ja aseta eristeholkit liitoksien suojaksi. Nyt voit kytkeä laitteen verkkovirtaan. Koepolta yksi savukiekko ulkotilassa konerasvan poistamiseksi. Näin ei tule makuhaittoja varsinaisen savustuksen alkaessa.

Käytä savun muodostukseen halkaisijaltaan 5-7 cm, n. 1½-2 cm paksuisia harmaaleppä tms. puukiekkoja. Kiekko tuottaa puhdasta kytösavua 1-2 tuntia. Pidä vaihtoväliä aina vähintään 2 tuntia, sillä hehkukin tuottaa savuaromia. Kovat puulajit kuten omenapuu kytevät hitaammin. Niihin voi porata esim. 5 mm reiän, jolloin savun muodostus paranee.

ÄLÄ LAITA KALAA SUORAAN SAVUNKEHITTIMEN YLÄPUOLELLE ! Puukiekon  palaessa puhki siitä nousee lämmin ilmavirtaus, joka saattaa pehmentää kalaa. Lämpö savustimessa ei saa nousta savustettavien tuotteiden kohdalla yli 30˚C.

Savustimeksi soveltuu lähes mikä tahansa 50-200 litran tila, missä savua voidaan pidätellä; esim. toimiva jääkaappi on suosittu.

MUISTA AINA PALOTURVALLISUUS !

Jos savustin on palavasta materiaalista, sijoita savunkehitin palamattomalle alustalle savustimen pohjalle ja ilmastoi se. Lämmön ja kosteuden pitää päästä yläosasta pois. Metallirakenne mahdollistaa savunkehittimen sijoittamisen yläosaan, jolloin metalli hyvin johtavana luovuttaa lämmön tehokkaasti ulos ja savu ilmaa raskaampana valuu alas täyttäen savustimen. Ilmastointitarve myös vähenee.

SEURAA SISÄLÄMPÖTILAA ! Digitaalinen lämpömittari on hyvä lisävaruste kylmäsavustuksessa.